O pasmi

Tibetanski španjel je zelo očarljiv in inteligenten majhen kuža. Izvira iz Himalajskega pogorja Tibet. Pasma je poznana že več ko 2000 let. Vzrejali so jo budistični menihi in lame. Legenda pravi, da so jih ob molitvah imeli ob sebi – opazovanje je še danes njihov stil in odličnost. Oster sluh in vid jih delata dragocene družabnike tudi tistim, ki živijo sami.

Tibetanski španjel lahko živi 16 let in več. Je majhen kuža. Njegova višina je okoli 25 cm, tehta pa od 4,1 do  6,8 kg.

Inteligentni, nagajivi, neomajni, včasih uporni – z vsemi temi lastnostmi jih lahko primerjamo z otroci, z njmi preizkušajo naše potrpljenje, kar pa jim zaradi njihove igrivosti in nagajivega občutka za humor hitro odpustimo. Vse te lastnostni in “otroški” videz obdržijo vse svoje življenje. To so veliki psi v majhnem telesu. Njihov značaj je mešanica pasjega, mačjega in opičjega značaja – neodvisnost in radovednost kot mačka, zvestoba, zanesljivost in opazovanje kot pes in spretnost, bistrost in nagajivost kot opica.

Na splošno so čili in zdravi. Tibetanski španjeli glede vzdrževanja niso zahtevna pasma. Imajo dvojno dlako. Mehko spodnjo dlako, ki jim zagotavlja toploto, prekriva daljša svilena dlaka. Za dobro kondicijo dlake je portebna redna kopel ter česanje dlake. Glede na svojo velikost so zelo aktivni psički in uživajo v rednem gibanju.